
Üreticiler, en son çıkardıkları turbolu arabaları hakkında konuşurken overboost denilen bir şeyden bahsetmeye başladılar.
Downsizing ve turbo’lu araçlar dünyasında, üreticiler bizi sürüş deneyiminden memnun etmek için bazı eğlenceli teknolojiler eklemeye karar verdiler. Bu özelliklerden biri de, “Overboost” dur. Peki nedir bu overboost denilen şey? Bu yazıda buna değiniyorum.
Turbo’lu araçlar neden daha fazla artış gösterdi?
Turboşarjlı küçük motorlara doğru hareket, yakıt ekonomisini artırmak ve motorlarından kaynaklanan emisyonları güçten ödün vermeden düşürmek isteyen otomobil üreticilerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Turbo’lar bir motorun silindirlerine fazladan hava girerek çalışır, böylece daha fazla yakıt eklenebildiğinden daha fazla yakıt yanabilir ve bu da daha fazla güç üretir. Turbo’lar, motordan gelen egzoz gazları tarafından beslendiğinden ve genellikle daha küçük, daha hafif motorları daha güçlü hale getirmek için kullanıldığından, uygulamaları normalde aynı gücü üreten turboşarjlı olmayan bir motora kıyasla daha yüksek verimlilik sağlar.
Bu doğrultuda üreticiler de turbo sistemlerini daha verimli kullanabilmek için çeşitli uygulamalar geliştiriyorlar. Bu uygulamalardan bir tanesi de “Overboost” ve bazı markalar bu özelliği hem benzin hem de dizel motorlarında kullanıyorlar.
Overboost nedir?
Turboşarjlı bir araca overboost özelliği eklemek, motorun korunması ile performansının en üst düzeye çıkarılması arasında bir denge vardır.
Overboost, otomobilin bilgisayarı (ECU) doğru parametreleri tespit ettiğinde temel olarak turbo’yu sınırlı bir süre için aşırı güçlendirmeye izin vererek performans artışı sağlayan bir teknolojik özelliktir. Motorun aşırı yıpranmasını önlemek için overboost’un süresi normalde 10 ila 20 saniye ile sınırlıdır ve sonuç bu süre için ortalama % 10 civarında bir performans artışıdır.
Sürücüler overboost kontrolünü manuel olarak kontrol etmez, araç belirli devirlerde belirli bir viteste olduğunda ve gaz tamamen açıkken otomatik olarak gerçekleşir. Güç sürekli olarak mevcut olmadığından, overboost aynı zamanda bir aracın resmi emisyonlarını artırmadan araç sollama veya ani hızlanma gibi bazı senaryolarda ekstra güç sağlama avantajına sahiptir.
Overboost, emisyon mevzuatını karşılamak için daha küçük turboşarjlı motorlara sahip daha fazla otomobil sunulmasıyla daha yaygın hale gelmesi muhtemeldir. Overboost özelliği, motorun turboşarjının motora kısa bir süre daha fazla hava girmesini sağlayarak ekstra boost artışı sağlar.
Overboost’lu araçlar
Modern otomobillerde giderek artan bir özellik olan overboost, gerektiğinde turboşarjlı bir motordan ekstra güç sağlayabilir.
Örneğin Volkswagen Golf GTI Clubsport‘taki turboşarjlı 2.0 litre benzinli motor, motorun güç çıkışını 261 hp’den 10 saniyeye kadar 286 hp’ye yükselten overboost özelliğe sahip. Ford Fiesta ST 180 hp’den, overboost sayesinde 197 hp güce çıkabiliyor. Mevcut Ford Focus RS ve Hyundai i30 N‘deki motorlarda da overboost teknolojisi mevcut.

Üstelik overboost fonksiyonundan faydalanabilecek sadece performans arabaları değil. 255 hp gücüne sahip 3.0 litrelik bir turbo dizel V6 motora sahip yeni Volkswagen Amarok Aventura, overboost sayesinde 268 hp güç sağlayabiliyor.
Overboost özelliğini şuanda sadece bazı araç üreticilerinin bazı modellerinde görebilsekte, önümüzdeki yıllarda bu sayının çok daha artacağı muhtemeldir.
opel corsa opc de varmı bu ower bos
Merhaba,
Evet var. Opel Corsa OPC’de, 5 sn kadar 35 Nm torque artışı olduğu söylenmekte. Daha detaylı bilgi için Opel yetkililerinden bilgi alabilirsiniz.